RAS

RAS för Russkiy Toy

De rasspecifika avelsstrategierna håller på att revideras t.o.m. 2023. 

De rasspecifika avelsstrategierna (RAS) är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. Svenska Kennelklubben arbetar tillsammans med specialklubbarna och rasklubbarna, med mål att de hundar som föds upp ska vara friska och funktionella ur alla aspekter.

Arbetet med RAS utgår från en beskrivning av nuläget och de eventuella problem som finns hos rasen i dag. Hänsyn tas bland annat till hundarnas hälsa, mentalitet och exteriör. Strategin beskriver också vilka målsättningar som finns, hur målen ska nås och när.

DOMARKOMPENDIUM

En domarkonferens arrangeras av specialklubbarna och kan omfatta enstaka eller flera liknande raser. Konferensen är för svenska exteriördomare som är godkända att döma rasen, med syfte att fräscha upp raskunskaperna, eller intresserade av en framtida utbildning på rasen.

SRTKs första raskompendium togs fram till SDHKs domarkonferens november 2014. I oktober 2024 är det vår tur att presentera vår ras igen inför den svenska exteriördomarkåren. Till denna domarkonferens har ett nytt uppdaterat raskompendium tagits fram, som innehåller rasstandarden tillsammans med klubbens kommentarer av olika exteriöra detaljer. Där finns också illustrationer samt bilder på goda exempel. Kompendiet är inte bara ett viktigt verktyg för domarna, utan också för uppfödare och andra rasintresserade.

Kompendiet är i färg med 26 sidor i A4-format, så man skriver ut det själv i pdf-format. Det finns att beställa för 100 kr till klubbens bankgiro: 236-9809 märkt ”raskompendium”. Kontakta sekr@srtk.se så mailas ett raskompendium för Russkiy Toy.